Logotipo

Portada Suecia América Latina Mundo Multimedia
 
 
Micaela Bastidas
Micaela Bastidas, ledare för den Tupacamerista revolutionen. Hon, tillsammans med 38 andra kvinnor som kämpade för den latinamerikanska självständighet och mot kolonialismen avrättades i Plaza de Armas de Cusco (Peru), 1781. Foto: Carmen Blanco Valer.
 

19 de maj de 2015 | SUECIA |

Öppet brev till Sveriges Radio (en sueco):

Av: Femtio kvinnor med rötter i Latinamerika

Fredagen de 15/5 lyssnade vi med bestörtning på er latinamerikakorrespondent Lotten Collins inslag i samband med ”Mors dag”. I denna gör hon anspråk på att förstå sig på ”den latinamerikanska kvinnan” och gör detta i mycket generaliserande ordalag.

På kolonialt manér tar sig Collin tolkningsföreträde för hur ”latinamerikanska kvinnor” är och tänker genom att föraktfullt fastslå att ”…i Latinamerika har kvinnor alltid tagit vägen om livmodern för att göra sina röster hörda. Det är därifrån, från underlivet som fredsaktivism, regeringskritik och krav på mänskliga rättigheter tar sats. Exemplen är många och framgångsrika. Mödrarna på Plaza de Mayo i Argentina, Kvinnor för Fred i Colombia som åberopar kvinnors moderliga och fredliga egenskaper i motsats till männens krigiska.”

Förutom att försöka förminska en hel kontinents kamp osynliggör hon även den medvetenhet och det politiska ställningstagande bakom latinamerikanska kvinnors engagemang under fem sekler. Det är osynliggörande av våra förmödrar som ledde en antikolonial kamp till försvar av territorier som härförare av kvinno- eller blandade trupper, oavsett om de var mödrar eller ej. Det är ett osynliggörande av de regnskogskvinnor som med sitt motstånd mot invasionen gav Amazonas sitt namn. Det är ett osynliggörande av antikoloniala ledare som Bartolina Sisa, Micaela Bastidas, Juana Azurduy, Manuela Saenz, Javiera Carrera,med flera.

Collins historielöshet får henne att missa att Mödrarna i Plaza de Mayo och andra ”mödrars” kamp runt om i regionen inte handlade om att förhärliga moderskapet utan om kamp mot diktaturer, för demokrati och mot straffrihet. Hon tycks missa att en del kvinnor, mödrar eller ej, i sin strävan att återerövra demokratin, även tog till tog till vapen precis så som kurdiska kvinnor i Kobane gör idag.

Korrespondenten osynliggör kampen som i land efter land förs för rätten att bestämma över sina kroppar utan staters och kyrkornas inblandning. Detta kan vara en kamp om rätten till abort eller en kamp för rätten att få vara mödrar. Det kan alltså handla om att kämpa för fri abort eller kämpa för att stoppa staters rasistiska tvångssteriliseringar så som det skedde i Peru så sent som under 1990-talet. Hon missar också att många Mödrar i Plaza De Mayo stödjer kampen för aborträtten och att Kvinnor för Fred i Colombia inte talar i termer av ”männens krigiska” utan i termer av strukturer. Därför fördömer de patriarkatet och militarismen som använder sexualiserat våld som en krigshandling.

Vi önskar att Collin under Mors dag, hade besökt kvinnorna i t.ex. Tambo dalen i Peru som på grund av sitt försvar av vattnet fick rökbomber som ”Morsdagspresent”. Eller Mapuche territorier i Chile eller Argentina? Eller kaffeplantagen i Centralamerika? Då hade hon nog upptäckt att många kvinnor i Latinamerika, antingen de är mödrar eller ej, under Mors dag precis som under övriga dagar under året står på barrikaderna till livets försvar! Gamla eller unga, utan ungar, med ungar hängande i ryggen, höggravida eller ej. Ibland bredvid sina män och partners och ibland trots männen i kampen för rättigheter och globalrättvisa.

Collin tycks även missa att långt mer besvärligt för kvinnorna än presenthysterin kring Morsdag är den nykoloniala invasionen som pågår i regionen idag. Invasion som vi här i Sverige är medansvariga till genom överkonsumtion på bekostnad av deras slit och övergrepp på människor och natur som ibland sker t.o.m med vårt ekonomiska stöd genom svenska AP-fonder. Invasion som berövar de vatten och jordbruksmark. Reportern glömmer att även ”morsdagskaffet” som kommer att serveras här den 31 maj, är det mödrar och icke-mödrar där borta som slet för att få fram, att presenterna som handlas här är gjorda på råvaror som plundrats både i Latinamerika och i andra världsdelar. Att t.o.m. rosorna som mödrar kommer att få här har producerats av lantarbetare, mödrar eller ej som sliter i blomsterplantagen som berövar mark och vatten som hade kunnat användas till matproduktion om det inte rådde en orättvis världsordning.

Dessa kamper grundar sig i rättvisa och solidaritet. Därför är det helt oacceptabelt att de kamper som förs och har förts av kvinnor i Latinamerika förminskas och osynliggörs så som Lotte Collin gör. Dessa människor och dessa kamper kräver respekt!

Vi som skriver under är kvinnor som bor i Sverige som på olika sätt har rötter i Latinamerika. Vi har levt olika länge där och i Sverige och har bred insyn i hur latinamerikansk kvinno- och feministisk kamp har sett ut och ser ut idag. Därför anser vi oss ha tolkningsföreträde över dessa frågor. Det gemensamma är vårt engagemang för globalrättvisa, därför kräver vi respekt!

Undertecknar: Femtio kvinnor med rötter i Latinamerika

 

Carmen Blanco Valer

Marisol Aliaga

Jeannette Escanilla

Daniela Duchens Harnisch

Ethel Del Gaisso Schaa

Mari Eli Ahumada

Katerin Mendez

Gladys Gomez Lozano

Blanca-Lilia Lozano

Soledad Quintana

Ruth Samari Cartaya

Marita Rodriguez

Gilda Córdova

Gladys Aranibar

Beatriz Piñeda

Ebba Elena Karlström

Marcela Elofsson

Mirtha Veronica Castillo

Katia Ibarra

Milka Saxlund

Julieta Askergren

Lorena Delgado Varas

Carmen Escobar

Andrea Zimmermann Rojas

Elena Gutiérrez Ros

Juana Eliana Gonzales I.

Erika Murga

Marta Cuesta

Amelia Morey Strömberg

Olinda Mena

Delsante Margarita

Ana Maria Sabio

Marcia Godoy

Cecilia Balbotin

Zarah Östman Pittaluga

Maria Diana Starck

Laura Arévalo

Elizabeth Orellana Bravo

Claudia Guzmán

Verónica Lagunas

Alejandra Morales

Anairis Sánchez

Marjorie A.Bascur

Vania Ramírez

Dulce Patricia Arafat

Patricia Lagunas

Maritza Decebal-Cuza

Edith García

Maria Teresa Moreira

Isabel Costa

Irene Molina

Javiera Cifuentes

Diana Mulinari

Silvia Leiva

Liliana Díaz Chacón

Sofía Sánchez

Amalia Alvarez

María Cuevas

 


 

 

Más información:

La carta abierta de las 50 latinoamericanas a SR fue publicada este lunes por el diario ETC. Enlace - haga clic

Y, la respuesta de Radio Suecia, publicada en el mismo medio- haga clic

 

 

NOTA EN DESARROLLO - PRONTO LAS TRADUCCIONES AL ESPAÑOL


Nota relacionada - SUECIA:

 

Mujeres latinoamericanas responden a corresponsal sueca en Latinoamérica

 

 


   
 
 
 
Copyright 2015 © Magazín Latino

All rights reserved.